NAJPREDÁVANEJŠÍ
Úvod »Biele čaje
PREČO JE BIELY ČAJ VZÁCNY?
Biely čaj sa vyrába z prvých čajových horných vetvičiek, ešte z nerozvinutých lístkov. Pochádza z prvého jarného zberu ešte pred obdobím dažďov. Jeho púčiky sa môžu trhať len pár týždňov na počiatku čajovej sezóny. Biely čaj je pomerne vzácny najmä pre jeho regeneračné účinky. Chlpaté výhonky obsahujú polyfenoly, ktoré sú vynikajúcimi antioxidantami. Poskytujú účinnú ochranu proti voľným radikálom vznikajúcim v organizme a tým spomaľujú starnutie buniek. Biely čaj pochádza z Číny a vo veľmi malom množstve z Indie a Srí Lanky.
ŠPECIÁLNY POSTUP PRI VÝROBE BIELEHO ČAJU
ZBER - počas jari sa zbierajú iba mladé výhonky, pri vyberaných druhoch len nerozvinuté púčiky
FERMENTÁCIA - pri výrobe bieleho čaju je fermentácia len nepatrná, pri niektorých druhoch takmer žiadna
SUŠENIE - sušenie prebieha veľmi pomaly, často tradične na priamom slnku
Nakoľko je každoročne dostupné iba obmedzené množstvo vhodných púčikov z najkvalitnejších čajovníkov, k tomu krátke časové rozpätie zberu je vďaka tomu biely čaj veľmi vzácny.