TISÍCROČIAMI OVERENÝ ČÍNSKY ZÁZRAK
Preslávil sa hlavne tým, že odbúrava nadbytočný tuk. Je to ideálny doplnok redukčných diét. Odporúča sa piť pred každým tučným jedlom. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pri pravidelnom pití (3 šálky denne) dochádza až k 13% poklesu cholesterolu za mesiac. Urýchľuje odbúravanie alkoholu v krvi, posilňuje imunitný systém, prečisťuje krv, pečeň a čistí organizmus od toxínov a chráni pred infekčnými chorobami.
Neobsahuje takmer žiadny kofeín. Pôsobí účinne na celé tráviace ústrojenstvo, ochorenia dýchacích ciest, pôsobí antidepresívne a podporuje vykašliavanie. Navyše obsahuje množstvo vitamínov a minerálov. Pri mentálnej práci vám pu-erh tiež príde vhod - zlepšuje sústredenie a dokonca pôsobí ako mierne antidepresívum.
Vyznačuje sa výraznou zemitou, dymovou chuťou. Obsahuje množstvo minerálov, napr. zinok, horčík, vápnik, zo stopových prvkov selén, zinok, mangán a taktiež množstvo vitamínov. Čaj Pu-erh je zvláštny tým, že ako jeden z mála čajov takmer neobsahuje kofeín, jeho obsah je asi 24x nižší, ako v ostatných čajoch, takže je vhodný aj na večerné pitie.
ÚČINKY ČAJU PU-ERH
Známy je predovšetkým tým, že pomáha veľmi účinne odbúravať nadbytočný tuk a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Práve jeho pozitívne účinky pri odbúravaní tuku preslávili tento čaj po celom svete. Výskumy v Číne ukazujú, že pri silnej nadváhe je možné zhodiť 9 kg za mesiac. Pri strednej nadváhe okolo 5,8 kg a pri ľahkej nadváhe asi 2,8 kg za mesiac. Iné štúdie dokazujú, že u ľudí vo veku 35-55r sa pri pití tohto čaju prejavilo trvalé chudnutie o 3-9 kg za mesiac!!! Odporúča sa piť pu-erh pred každým tučným jedlom!!!
• ďalším významným účinkom je znižovanie hladiny cholesterolu (pri pravidelnom pití 3 šálok denne dochádza až k 13% poklesu cholesterolu za mesiac) a tuku v krvi ako aj rizikových triglyceridov. Pu-erh účinne prečisťuje krv, pečeň a tiež čistí organizmus od toxínov. Pôsobí proti arterioskleróze - kôrnateniu tepien a rozširuje cievy. Urýchľuje (až dvojnásobne) odbúravanie alkoholu z krvi, a znižuje príznaky tzv. "opice" , ako bolesť hlavy...
• posilňuje imunitný systém a chráni pred infekčnými chorobami
• taktiež pôsobí priaznivo na tráviaci trakt, proti poruchám trávenia, podporuje činnosť žalúdka, ochorenia dýchacích ciest a podporuje vykašliavanie
• je tiež známy tým, že znižuje vysoký krvný tlak. Pri mentálnej práci vám pu-erh tiež príde vhod - zlepšuje sústredenie a dokonca pôsobí ako mierne antidepresívum. Obklady s čaju pu-erh pôsobia omladzujúco
• Japonskí vedci zistili, že má tiež protirakovinové účinky, vďaka vysokému obsahu EGCG a kyseliny galovej. Čaj Pu-erh má tiež vplyv na psychiku a pôsobí proti stresu a depresiám. Obklady s čaju pu-erh pôsobia omladzujúco.
V Čínskej Tradičnej Medicíne ho označujú ako "zametač ľudského tela" a podľa tejto medicíny má Pu-Erh výrazné liečivé schopnosti:
• rozkladá tuky a jedy z požitého mäsa
• rozpúšťa hlieny
• umožňuje prúdenie energie čchi
• čistí črevá
• detoxikuje organizmus
• pomáha pri plynatosti
• le účinný pri nachladnutí
• zlepšuje koncentráciu
Tuk síce tento čaj nerozpúšťa, ale pri nadváhe skutočne pomáha! A zďaleka nie len pri nej. Liečivá chuť pu-erh stojí za ochutnanie. S každým dúškom do seba vlejete zdravie overené tisícročiami. Či už ste na diétnom režime alebo nie, pitím pu-erh vždy osviežite telo i dušu. Odporúča sa vypiť tri šálky denne a dobrou správou je, že vám na celý deň vydrží jediná zmes! Čistý Pu-erh totiž môžete zalievať aj 3 - 4 krát.
AKO SA PU-ERH V DNEŠNEJ DOBE VYRÁBA?
Nazbierané čajové lístky sú zavädnuté, mierne pražené a zavinované. Potom je čaj fermentovaný za pomoci ušľachtilej plesne Aspergillus niger. Fermentácia prebieha za vysokej vlhkosti a pravidelného obracania listov 40-50 dní, potom je sušený horúcim vzduchom (150°C). Hotový čaj môže pri konštantnej vlhkosti 90% – “dozrievať” aj niekoľko rokov, pričom účinnosť čaju ostáva stále rovnaká aj 60 rokov. Tvrdí sa, že Pu-erh časom naberá na kvalite podobne, ako dobré víno, je to však iba za podmienky 90% vlhkosti, ktorá umožňuje rozvoj ušľachtilej plesne, čiže je to presne opačne ako u ostatných čajov, ktoré s časom degradujú.
Veľmi obľúbený spôsob úpravy tohto čaju je dodatočné lisovanie do rôznych tvarov ako napríklad tehlička, koláč alebo hniezdo. Podľa spôsobu spracovania delíme čaj na Shu (ripe/zrelý) a Scheng (raw/surový).
Shu (ripe/zrelý) - prechádza dodatočnou fermentáciou, ktorá dodáva čaju jeho špecifickú zemitú chuť a významné zdravotné účinky.
Scheng pu-erh (raw/surový) - neprechádza dodatočnou fermentáciou. Podľa čínskych odborníkov má ešte väčší prínos pre zdravie ako tmavý Pu Erh. Jemnosť dosahuje postupným dozrievaním. Teda platí tu pravidlo čím starší, tým lepší.
PRÍKLADY SHU a SCHENG pu-erhov
KDE SA PU-ERH PESTUJE
Čaj PU-ERH sa pestuje v Číne v provincii Yunnan s hlavným mestom Kunming. Provincia Yunnan je rozdelená na 16 okresov a ma cca 45 miliónov obyvateľov. Na juhu provincie sa nachádza okres Pu-erh (cca 2,5 milióna obyvateľov) s rovnomenným hlavným mestom.
Čaj Pu-erh je pomenovaný práve podľa tohoto starodávneho obchodného mesta, kde bol kedysi tento čaj predmetom spracovania o obchodu. V iných oblastiach sa Pu-erhu nedarí. Vyrába sa z mimoriadne veľkých listov, pestuje sa v zvláštnych podmienkach daných špecifickou pôdou a klímou oblasti Yunnan.
Mapa Čína, provincia Yunnan, okres Pu-erh a hlavné mesto Pu-erh
Čajové plantáže Yunnan, Čína