Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ SRÍ LANKA – Ceylon OP 1 Shawlands (50g)
Čierny čaj Srí Lanka – Ceylon OP 1 Shawlands
Vychutnajte si kúsok srílanského pohoria s našim čajom Ceylon Shawlands OP 1. Tento čaj pochádza z prestížnej plantáže v oblasti Dimbula, kde sa nachádza malá obec Shawlands. Odtiaľ získava názov a charakteristickú chuť.
Osada Shawlands sa nachádza v južnej časti Sri Lanky v oblasti Uva. Táto oblasť je známa svojimi kvalitnými čajovými plantážami. Plantáže v oblasti Uva sa nachádzajú na úbočiach hôr a sú rozmiestnené v nadmorskej výške medzi 600 a 1 300 metrov nad morom. Tieto plantáže produkujú kvalitný čaj s charakteristickou chuťou a arómou, ktoré sú výsledkom miestnych klimatických podmienok a pôdy.
Čajové lístky z plantáže Shawlands sa spracúvajú metódou OP 1, čo znamená, že ide o celé lístky s jedným mladým lístkom a koncovým pupenom. OP označuje z angl. "Orange Pekoe" a patrí medzi kvalitnejšie triedy spracovania čaju. Jedná sa o celé lístky čaju, ktoré sú väčšie ako u triedy FOP (Flowery Orange Pekoe). Na rozdiel od triedy FOP, trieda OP má menej vlákien a viac kofeínu, čo sa prejavuje v intenzívnej a plnej chuti čaju. Tento proces dáva čaju jemnú chuť a vôňu, ktorá sa vyznačuje ovocnými a kvetinovými tónmi s ľahkou medovou sladkosťou.
Tento čaj je spracovaný do formy celých listov, ktoré oplývajú jemnou, sladkou arómou a jemným, ovocným nádychom. Okrem toho má tento čaj výraznú farbu a jemnú chuť s nádychom citrusových plodov. Vyskúšajte tento skvelý čaj Ceylon Shawlands OP 1 a užite si chvíle oddychu pri šálke čaju plnej prírodných chutí a vôní.
Hlavné účinky čierneho čaju
• Podpora kardiovaskulárneho zdravia
• Zvýšenie energie a koncentrácie
• Ochrana pred oxidačným stresom
• Podpora trávenia
• Posilnenie imunity
• Podpora metabolizmu a chudnutia
• Ochrana mozgu a zníženie rizika neurodegeneratívnych ochorení
Viac sa o účinkoch, spracovaní a príprave čierneho čaju dočítate tu...
Príprava čierneho čaju
Na jednu 2,5 dcl šálku: 1 čajová lyžička, Teplota vody: 95 - 100 stupňov, Čas lúhovania: 2-3 minúty
Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh.
Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, nakoľko viažu a odvádzajú z organizmu škodlivé látky.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme ich lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia a bežne sa nepoužíva.
Krajina pôvodu - SRÍ LANKA (CEYLON)
Tento čaj je dovezený z krajiny, ktorú vidíte na mape. Na Slovensku je možne tento čaj zakúpiť za výhodnú cenu prostredníctvom nášho obchodu.
Hlavné mesto: Kolombo, Rozloha: 65 610 km2, Počet obyvateľov: 21 763 170 (2024)
Čaj sa tu spopularizoval až v časoch britskej kolonizácie. Napriek neveľkým rozmerom sa Srí Lanka stala jedným z najväčších a najlepších exportérov čierneho čaju. Na svahoch centrálnej vrchoviny sa vo výške okolo 2 000 m nad morom pestuje ten najlepší cejlónsky čaj svetovej kvality.