Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ SRÍ LANKA – Ceylon BOP UVA Highlands (50g)
Čierny čaj Srí Lanka – Ceylon BOP UVA Highlands
Vstúpte do oblasti Uva na krásnej Srí Lanke, kde sa rodia pravé čajové klenoty. Toto východné údolie má slávne meno, považuje sa za jedno z najlepších miest na pestovanie čaju v celej krajine.
Oblasť Uva Highlands na Srí Lanke je nepochybne jedným z najzaujímavejších a najdôležitejších regiónov pre pestovanie čaju v tejto malebnej krajine. Táto oblasť sa nachádza na východnom pobreží Srí Lanky a rozprestiera sa v nadmorských výškach od približne 1500 do 2000 metrov nad morom. Tieto výšky spolu s unikátnym klimatickým prostredím tvoria ideálne podmienky na pestovanie vynikajúcich čajových lístkov. Miestne dažde sa pravidelne striedajú so slnečnými dňami, čo prispieva k bohatým a plným chuťovým profilom čajov. Čajové lístky sa zbierajú v skorých ranných hodinách, aby sa zachovala ich čerstvosť. Po zbere sa tieto lístky rýchlo odnášajú do tovární, kde prechádzajú procesom oxidácie, sušenia a triedenia, aby sa vytvoril konečný produkt, ktorý si tak vážime v našich šálkach.
BOP označuje výrobný proces spracovania čaju, pri ktorom sa používajú najmladšie listy a najjemnejšie výhonky. Skratka BOP znamená Broken Orange Pekoe. Po zbere čajových lístkov sú lístky najskôr soté, čo znamená, že sa nechajú na slnku odpočívať a uschnúť, aby sa stali flexibilnejšími a mohli sa ľahšie zvinúť. Potom sa lístky zviniú do charakteristickej podoby pekoe, čo znamená malý stočený valček. V prípade BOP sa ale lístky rozdrvia a zlomia na menšie kúsky než je typické pre iné typy spracovania čaju. Týmto spôsobom sa zabezpečí, že lístky uvoľnia viac tanínu, čím sa zabezpečí väčšia chuťová intenzita a sila nápoja. BOP čaje sa vyznačujú tmavou farbou, plným telom a silným charakterom.
Mimoriadne nároční znalci čaju v celom svete uznávajú kvalitu a jedinečný charakter čaju Ceylon BOP UVA Highlands. Je čas, aby ste sa ponorili do tejto čajovej kultúry a ochutnali tento lahodný čaj. Ochutnajte klenot zo Srí Lanky a zažite čistý pôvab tejto oblasti vo forme tohto výnimočného čaju.
Hlavné účinky čierneho čaju
• Podpora kardiovaskulárneho zdravia
• Zvýšenie energie a koncentrácie
• Ochrana pred oxidačným stresom
• Podpora trávenia
• Posilnenie imunity
• Podpora metabolizmu a chudnutia
• Ochrana mozgu a zníženie rizika neurodegeneratívnych ochorení
Viac sa o účinkoch, spracovaní a príprave čierneho čaju dočítate tu...
Príprava čierneho čaju
Na jednu 2,5 dcl šálku: 1 čajová lyžička, Teplota vody: 95 - 100 stupňov, Čas lúhovania: 2-3 minúty
Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh.
Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, nakoľko viažu a odvádzajú z organizmu škodlivé látky.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme ich lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia a bežne sa nepoužíva.
Krajina pôvodu - SRÍ LANKA (CEYLON)
Tento čaj je dovezený z krajiny, ktorú vidíte na mape. Na Slovensku je možne tento čaj zakúpiť za výhodnú cenu prostredníctvom nášho obchodu.
Hlavné mesto: Kolombo, Rozloha: 65 610 km2, Počet obyvateľov: 21 763 170 (2024)
Čaj sa tu spopularizoval až v časoch britskej kolonizácie. Napriek neveľkým rozmerom sa Srí Lanka stala jedným z najväčších a najlepších exportérov čierneho čaju. Na svahoch centrálnej vrchoviny sa vo výške okolo 2 000 m nad morom pestuje ten najlepší cejlónsky čaj svetovej kvality.