Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ INDIA – Darjeeling Second Flush Makaibari Organic FTGFOP 1 (50g)
Čierny čaj čistý
Darjeeling Second Flush Makaibari Organic FTGFOP 1
Vychutnajte si dokonalú šálku Darjeelingu s naším Second Flush Makaibari Organic FTGFOP 1 čajom z Indie. Tento vzácny čaj pochádza z jednej z najuznávanejších plantáží v oblasti Darjeeling - Makaibari, ktorá bola založená v roku 1859 a odvtedy ponúka len najvyššiu kvalitu. Tento čaj z druhého letného zberu vyniká svojím charakteristickým chuťovým profilom, ktorý kombinuje sladké a ovocné tóny s jemnými náznakmi orechov a korenia. Jeho listy majú krásnu tmavú farbu s jemnými zlatistými prejaveniami.
Makaibari je jedna z najznámejších plantáží v oblasti Darjeeling v Indii a nachádza sa na juhu indického štátu Západný Bengál. Makaibari sa nachádza v nadmorskej výške od 450 do 1800 metrov a rozprestiera sa na ploche vyše 120 hektárov. Zber čaju na plantáži Makaibari sa vykonáva ručne a to dvakrát ročne. Prvý zber sa nazýva "First Flush" a prebieha od marca do mája. Druhý zber sa nazýva "Second Flush" a prebieha od júna do augusta. Čaj z druhého zberu má o niečo tmavšiu farbu a sladšiu chuť ako čaj z prvého zberu. Makaibari sa môže pochváliť vynikajúcimi podmienkami pre pestovanie kvalitného čaju. Plantáž je obklopená pralesmi, ktoré znižujú množstvo slnečného žiarenia a udržiavajú konštantné teploty. Kombinácia horúceho a vlhkého podnebia s požadovaným množstvom dažďa a chladných nocí robí z Makaibari ideálne miesto pre pestovanie Darjeelingu.
FTGFOP je označenie pre jeden z najvyšších kvalitatívnych stupňov spracovania čaju, ktoré sa používa najmä v indických čajových plantážach. Toto označenie je skratkou pre "Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe". To znamená, že čaj obsahuje vysoký podiel jemných, zlatých púčikov a kvalitných lístkov s jemnými bielymi chĺpkami. Tento proces spracovania zabezpečuje vynikajúcu chuť a arómu, ktorá sa prejavuje v každej šálke tohto čaju.
Okrem svojho vynikajúceho chuťového profilu je tento čaj aj organický, pestovaný bez použitia pesticídov a herbicídov, s ohľadom na ochranu prírody a zdravia čajových pestovateľov. Užite si pocit pokoja a harmónie pri každom dúšku tohto exkluzívneho Darjeelingu.
Hlavné účinky čierneho čaju
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Obsahuje kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%.
Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť a blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky. Viac o čiernom čaji...
Príprava čierneho čaju
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame. Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh.
Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo viažu a odvádzajú z organizmu škodlivé látky.
Viac nálevov
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme ich lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia a bežne sa nepoužíva.
Balenie sypaných čajov
Každý čaj, pokiaľ nie je uvedené inak, je balený v trojvrstvovom vrecku určenom na balenie čaju, kávy, korenia a pod. Vrecko zachováva kvalitu, čerstvosť a charakteristickú vôňu jednotlivých čajov.
Garancia pôvodu
Tento čaj je dovezený z krajiny, ktorú vidíte na mape. Na Slovensku je možne tento čaj zakúpiť za výhodnú cenu prostredníctvom nášho obchodu.
Krajina pôvodu - Indická republika
Hlavné mesto: New Delhi, Rozloha: 3 287 590 km2, Počet obyvateľov: cca 1,4 miliardy
India je jedným z najväčších svetových producentov čaju. Pestuje sa tu približne 27% čaju z celkovej svetovej produkcie.