Úvod » Čierne čaje » ČIERNY ČAJ INDIA – Assam Dirial FTGFOP 1 (50g)
Čierny čaj India – Assam Dirial FTGFOP
Cenovo výhodný čaj druhého zberu so silne sladovou vôňou a zlatým nálevom. Tento čaj rastie v nadmorskej výške 500 až 2000 metrov v oblasti Dirial v indickom štáte Assam, ktorý sa nachádza na severovýchode krajiny na juhu východných Himalájí v údolí rieky Brahmaputra.
Starobylý názov pre túto oblasť je Monipur a je známa svojimi vysoko kvalitnými čajovými lístkami a mnohé z najlepších a najuznávanejších čajových značiek z tejto oblasti zahrňujú do svojich názvov aj slovo Monipur. Táto oblasť je známa svojou vysokou kvalitou čaju, ktorá je spôsobená teplým a vlhkým podnebím. Čaj je vyrábaný z kvalitných čajových lístkov, ktoré sú starostlivo ručne vyberané a spracované pomocou tradičných techník.
Assam Dirial má výraznú chuť a arómu, ktoré sú charakteristické pre čaje z tejto oblasti. Má tmavú farbu a plnú chuť, ktorá sa dá označiť ako mierne horká a s jemnými sladkými tónmi. Je to skvelá voľba pre tých, ktorí milujú silný a aromatický čaj, ktorý im dodá potrebnú energiu.
Označenie FTGFOP znamená - Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - vyrábaný hlavne v Darjeelingu, v poslednom čase aj v Assame. Označuje najvyššiu kvalitu čajových lístkov, ktoré sú jemné, zlaté a sú zvyčajne pokryté jemnými bielymi chĺpkami. Spracovanie FTGFOP zahŕňa ručný zber najjemnejších mladých listov a pupienkov na čajovníku, ktoré majú zlatistý odtieň a sú označované ako "golden tips" alebo "pekoe". Po zbere sa čajové lístky lisujú, aby sa odstránila nadbytočná vlhkosť. Potom sa rozotierajú, aby sa uvoľnila ich chuť a aroma. Nakoniec sa sušia, aby sa zabezpečila ich trvanlivosť a zachovali sa ich vlastnosti.
Hlavné účinky čierneho čaju
• Podpora kardiovaskulárneho zdravia
• Zvýšenie energie a koncentrácie
• Ochrana pred oxidačným stresom
• Podpora trávenia
• Posilnenie imunity
• Podpora metabolizmu a chudnutia
• Ochrana mozgu a zníženie rizika neurodegeneratívnych ochorení
Viac sa o účinkoch, spracovaní a príprave čierneho čaju dočítate tu...
Príprava čierneho čaju
Na jednu 2,5 dcl šálku: 1 čajová lyžička, Teplota vody: 95 - 100 stupňov, Čas lúhovania: 2-3 minúty
Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh.
Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, nakoľko viažu a odvádzajú z organizmu škodlivé látky.
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme ich lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia a bežne sa nepoužíva.
Krajina pôvodu - INDICKÁ REPUBLIKA
Tento čaj je dovezený z krajiny, ktorú vidíte na mape. Na Slovensku je možne tento čaj zakúpiť za výhodnú cenu prostredníctvom nášho obchodu.
Hlavné mesto: New Delhi (Naí Dillí), Rozloha: 3 287 590 km2, Počet obyvateľov: cca 1,5 miliardy
India je jedným z najväčších svetových producentov čaju. Pestuje sa tu približne 27% čaju z celkovej svetovej produkcie.