Korenie
Cesnak medvedí - list (Allium ursinum)
Cesnak medvedí je jedným z najúčinnejších prírodných liekov. Jeho liečivé vlastnosti sú známe už tisícky rokov a preto sa často používa v tradičnej medicíne na rôzne ochorenia.
Cesnak medvedí sa vyznačuje svojimi antibakteriálnymi, antivírusovými a protiplesňovými účinkami. Obsahuje množstvo antioxidantov a flavonoidov, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu.
Jednou z hlavných výhod použitia cesnaku medvedieho je jeho pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém. Pomáha regulovať krvný tlak a cholesterol, čím znižuje riziko srdcových ochorení a mŕtvice. Okrem toho cesnak medvedí podporuje imunitný systém, zlepšuje trávenie a pomáha pri liečbe rôznych zápalových ochorení. Výskumy tiež ukázali, že cesnak medvedí má antitrombotické a antikoagulačné účinky, čo znamená, že môže pomôcť zlepšiť prietok krvi a zabrániť tvorbe krvných zrazenín.
Na našom eshope si môžete zakúpiť čerstvý cesnak medvedí. Jeho vysoká kvalita a čerstvosť zaručuje, že získate maximálny prínos pre svoje zdravie. Použitie cesnaku medvedieho v kuchyni tiež pridáva do jedál chutné a aromatické prvky, čo z neho robí obľúbený doplnok do mnohých jedál.
CESNAK MEDVEDÍ A JEHO VYUŽITIE V KUCHYNI
Cesnak medvedí sa môže použiť v mnohých receptoch, a to nielen kvôli svojej charakteristickej zemitej, cesnakovej chuti a vôni, ale aj kvôli svojim liečivým vlastnostiam. Tu sú niektoré priame využitia cesnaku medvedieho v receptoch:
1. Pesto: Toto jednoduché pesto sa dá použiť na ochutenie cestovín, pečiva alebo ako dip na čerstvú zeleninu. Stačí zmiešať nasekaný cesnak medvedí s olivovým olejom, parmezánom a orechmi.
2. Polievka: Cesnak medvedí sa dá použiť na ochutenie polievky. Stačí ho nasekať a pridať do polievky spolu s inou zeleninou.
3. Zemiakové placky: Táto pochúťka je skvelým spôsobom, ako využiť cesnak medvedí. Stačí nasekať cesnak medvedí a pridať ho do cesta na zemiakové placky.
4. Zeleninová omáčka: Cesnak medvedí sa dá použiť na ochutenie zeleninovej omáčky. Stačí ho nasekať a pridať do omáčky spolu s inou zeleninou a bylinkami.
5. Mäso: Cesnak medvedí sa dá použiť na ochutenie mäsa. Stačí ho nasekať a pridať do marinády spolu s ďalšími bylinkami a koreninami. Mäso potom nechajte odležať v chladničke niekoľko hodín, aby sa cesnaková chuť dobre vstrebala do mäsa.
Cesnak medvedí môže byť skvelým spôsobom, ako pridať do jedál zaujímavú a zdravú chuť. Jeho liečivé vlastnosti a jemná chuť ho robia vynikajúcou prísadou do mnohých jedál.
Cesnak medvedí je balený v praktickom vrecúšku, ktoré zabezpečí dlhú trvanlivosť korenia a zachovanie všetkých jeho účinkov na zdravie. Objednajte si cesnak ešte dnes a pridajte ho do svojho jedálnička pre zdravšie a chutnejšie stravovanie!
CHUTNÉ RECEPTY S CESNAKOM MEDVEDÍM
Cesnaková polievka s medvedím cesnakom
Potrebujete:
1 väčšia cibuľa
listy medvedieho cesnaku
5 zemiakov
1.5 PL masla
100ml smotana na šľahanie
soľ, čierne korenie podľa chuti
Postup:
1. Cibuľu ošúpeme a pokrájame na drobno. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a pokrájame na kocky.
2. Maslo si necháme roztopiť vo väčšom hrnci na nízkej teplote. Následne na ňom opečieme cibuľku.
3. Ku opečenej cibuľke pridáme pokrájané zemiaky, zalejeme vodou a varíme do mäkka.
4. Medvedí cesnak umyjeme a posekáme. Následne ho pridáme do hrnca a varíme pár minút - kým zmäkne.
5. Polievku pomocou tyčového mixéra rozmixujeme.
6. Polievku zjemníme smotanou na šľahanie a dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Krátko povaríme a odstavíme.
Táto polievka je výborná ako predjedlo alebo ľahká večera. Cesnak medvedí do polievky pridáva výraznú chuť a zároveň aj množstvo zdravotných prospešných látok. Dobrú chuť!
Šalát s medvedím cesnakom a vajíčkom
Potrebujete:
4 vajcia
listy medvedieho cesnaku
1 malá hlávka šalátu
1 PL dijónskej horčice
2 PL olivového oleja
1 PL jablčného octu
soľ a korenie na dochutenie
Postup:
1. Varte vajcia v osolenej vode asi 8-10 minút, potom ich nechajte vychladnúť a olúpte.
2. Umyte listy cesnaku medvedieho a šalátu a nakrájajte ich na menšie kusy.
3. V malom mixéri rozmixujte dijónsku horčicu, olivový olej, jablčný ocot, soľ a korenie na hladkú omáčku.
4. V miske zmiešajte listy cesnaku medvedieho a šalátu. Pridajte nakrájané vajcia a premiešajte.
5. Polejte šalát omáčkou a podávajte.
Tento šalát s medvedím cesnakom a vajíčkami je skvelý ako ľahký obed alebo večera. Cesnak dodá šalátu silnú chuť a zároveň ho obohatí o množstvo vitamínov a minerálov. Šalát je vhodný ako príloha, poprípade na chrumkavej hrianke.