LAHODNÝ NÁPOJ VYSOKEJ KVALITY
Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Jeden z nich je kofeín (v čaji teín), ktorý je v čaji zastúpený približne 4%. Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Čierny čaj obsahuje flór a niektoré minerálne látky, napr. draslík.
Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť. Ak lúhujeme čierny čaj 2-3 minúty, uvoľňuje sa do nálevu kofeín, ktorý povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje krvný obeh a srdce. Ak čaj lúhujeme 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľnia sa triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia.
Upokojujú črevá a žalúdok, podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodárne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
HLAVNÉ ÚČINKY ČIERNEHO ČAJU
1. Podpora kardiovaskulárneho zdravia
Obsahuje flavonoidy, ktoré pomáhajú znižovať riziko srdcových ochorení.
Zlepšuje krvný obeh a znižuje hladinu „zlého“ LDL cholesterolu.
2. Zvýšenie energie a koncentrácie
Obsahuje kofeín (cca 40–70 mg na šálku), ktorý podporuje bdelosť a sústredenie.
Obsah L-theanínu pomáha znižovať nervozitu a vyvoláva pocit duševnej pohody.
3. Ochrana pred oxidačným stresom
Vysoký obsah antioxidantov (polyfenoly, katechíny) pomáha bojovať proti voľným radikálom.
Spomaľuje proces starnutia buniek.
4. Podpora trávenia
Môže zmierniť tráviace problémy a podporiť metabolizmus.
Pomáha regulovať činnosť čriev a môže znižovať nadúvanie.
5. Posilnenie imunity
Taníny obsiahnuté v čiernom čaji majú antibakteriálne a antivírusové vlastnosti.
Môže pomôcť pri prevencii prechladnutia a chrípky.
6. Podpora metabolizmu a chudnutia
Zrýchľuje metabolizmus a môže podporiť spaľovanie tukov.
Obsahuje látky, ktoré pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi.
7. Ochrana mozgu a zníženie rizika neurodegeneratívnych ochorení
Pravidelná konzumácia môže znižovať riziko Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.
Podporuje kognitívne funkcie a pamäť.
POSTUP PRI VÝROBE ČIERNEHO ČAJU
ZBER - najčastejšie sa zbiera T+2 – koncový (terminal), vrchný pupeň plus dva listy
ZAVÄDNUTIE - nazbierané čajové listy sa rozprestrú na zemi alebo bambusových plátoch a nechajú sa v tieni zavädnúť. Zavädnutie trvá podľa vlhkosti vzduchu 8 až 18 hodín. Počas zavädnutia sa z čajových listov odparí 50 až 60% vody. Lístky zmäknú a zvláčnejú
ROLOVANIE - roluje sa najčastejšie strojovo (v roleroch). Pri samotnom rolovaní sa naruší bunková štruktúra a šťava z listov sa dostane na vzduch, kde začne oxidovať. Zároveň sa čajové lístky zvinujú, čo má významný vplyv na chuť, aj samotný vzhľad čaju.
FERMENTÁCIA - prebieha za vyššej vlhkosti vzduchu na fermentačných stoloch alebo priamo na zemi. Čajové listy sú rozložené v tenších vrstvách a celý proces fermentácie trvá pri teplote do 28°C niekoľko hodín.
SUŠENIE - za vyšších teplôt v peci, na veľkých panviciach, príp. prúdením horúceho vzduchu. Sušením sa zastaví proces fermentácie a zníži sa obsah vody v čajových listoch na minimum.
TRIEDENIE - po usušení sa čajové lístky preosievajú, zbavujú zbytkov vetvičiek a triedia podľa veľkosti listu. Na triedenie sa často používa špeciálny preosievací stroj.
PRÍPRAVA ČIERNEHO ČAJU
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame. Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh.
Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo viažu a odvádzajú z organizmu škodlivé látky.
Viac nálevov
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme ich lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia a bežne sa nepoužíva.
PRODUKCIA ČIERNYCH ČAJOV V NAŠEJ PONUKE
V našej ponuke nájdete čierne čaje z týchto krajín:
India, Čína, Nepál, Srí Lanka, Bangladéš, Jáva, Vietnam, Keňa
INDIA - Najväčší producent čiernych čajov
Medzi najväčších výrobcov čierneho čaju patrí nepochybne India, ktorá sa člení na 29 štátov. Hlavné čajové plantáže sa nachádzajú na severo-východe krajiny v štátoch Západné Bengálsko (Darjeeling), Assam a Sikkim.
DARJEELING (Západné Bengálsko)Najznámejšia pestovateľská oblasť na svete Darjeeling (čítaj Dárdžiling), sa nachádza na severe štátu Západné Bengálsko s hlavným mestom Kalkata, ktoré je tretie najväčšie mesto v Indii.
V nadmorskej výške cca 1800m - 2100m sa tu rozprestiera takmer 50 000 akrov čajovníkových plantáží. Pri dobrom počasí je možné odtiaľto zahliadnuť aj Mount Everest. Ročná produkcia čaju v Darjeelingu je približne 10 milión ton. Počas sezóny tu čaj zbiera okolo 55 tisíc zberačiek a každá si za celý deň zbierania zarobí približne 1€.
Čaje z Darjeelingu sa považujú za šampanské medzi čajmi. Ich nevtieravú, muškátovou chuť a nádhernú vôňu má na svedomí jedinečná kombinácia chladného hmlistého podnebia, nadmorskej výšky, zrážok, kvality pôdy a ovzdušia.
Zber prebieha počas roka v niekoľkých fázach
PRVÝ ZBER apríl - zbierajú sa tohoročné prvé mladé lístky tzv. fleše, ktoré majú vysokú hodnotu
DRUHÝ ZBER máj, jún - tvrdí sa, že lístky z druhého zberu sú lepšie ako z prvého zberu a údajne vôbec najlepšie
JESENNÝ ZBER október - november - zbiera sa po období dažďov, nálev je omnoho tmavší ako predchádzajúce
ASSAMĎalšou veľmi známou oblasťou sú plantáže v štáte Assam. Je tu najrozsiahlejšia oblasť produkujúca čierny čaj na svete. Čajovník sa tu pestuje na oboch brehoch Brahmaputry. Údolie je dlhé viac ako 190km a nachádza sa tu viac ako 2 tisíc plantáží.
Počas obdobia zberu tu pracuje viac ako tisíc zberačov, z ktorých každý z nich nazbiera približne 50 000 lístkov (flešov) denne.
Zber prebieha počas roka v dvoch fázach
PRVÝ ZBER marec - tunajšie čajovníky začnú vyháňať nové výhonky v marci a prvý zber prebieha osem až desať týždňov. Väčšina vyrobeného čaju na rozdiel od Darjeelingu končí na domácom trhu.
DRUHÝ ZBER jún - september - druhý zber začína v júni a prevažná časť výroby prebieha od júla do septembra. Veľké listy asamského čajovníka, ktorých spodné strany pokrýva postriebrené páperie, poskytujú vysoko kvalitný čaj s vysokým podielom tipsov. Výsledný nálev vyniká bohatou vôňou, čírou, tmavo červenú farbu, silnou chuťou s nádychom sladu.
SIKKIM Ďalšou významnou čajovou oblasťou sú plantáže v Sikkime. Sikkim sa nachádza severne od Darjeelingu a je ideálnym miestom na pestovanie čaju kvôli svojej nadmorskej výške, ktorá sa pohybuje medzi 600 a 2 000 metrami nad morom. Toto vysokohorské prostredie, kombinované s miernym podnebím a množstvom zrážok, poskytuje vynikajúce podmienky pre pestovanie čaju. Čajové plantáže sa nachádzajú prevažne v okrese Temi, ktorý je jednou z najvýznamnejších oblastí pestovania čaju v Sikkime.
Temi Tea Garden je najznámejšia a najväčšia čajová záhrada v Sikkime, nachádza sa v krásnej prírode neďaleko dedinky Temi Tarku v nadmorskej výške 1400-1850m a pokrýva približne 453 hektárov. Z tejto plantáže pochádza čaj, ktorý je populárny po celom svete. Zber začína prvým jarným dňom a je takmer totožný ako v Darjeelingu. Chuť čaju je ovocná až kvetinová, ľahko korenená, blízka Darjeelingu. Farba nálevu je svetlá, zlato-oranžová.
Mapa oblastí s najväčšou produkciou čierneho čaju v Indii
Hlavné mesto Indie: Naí Dillí, Rozloha: 3 287 590 km2, Počet obyvateľov: cca 1,2 miliardy India je jedným z najväčších svetových producentov čaju. Pestuje sa tu približne 27% čaju z celkovej svetovej produkcie.
Čajové plantáže - Darjeeling (Západné Bengálsko, India)
Čajové plantáže - (Assam, India)
Čajové plantáže - (Sikkim, India)