S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

TEE.SK Sypané čaje    |    email: info@tee.sk    |    Recenzie našich zákazníkov    |    Koľko zaplatím za dopravu?    |    Kontaktný formulár

Kotvičník zemný TEE.SK

 

 

Guarana TEE.SK

 

Benifuki TEE.SK

 

Goji Kustovnica čínska TEE.SK
Psyllium TEE.SK

 

Vilcacora TEE.SK

 

Zelená káva TEE.SK


Pravé sypan čaje TEE.SK

 

 

Facebook TEE.SK

Baner Instagram TEE.SK

Slovenský obchod TEE.SK

 


»
Čierny čaj

LAHODNÝ NÁPOJ VYSOKEJ KVALITY

Čierny čaj TEE.SKČierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Jeden z nich je kofeín (v čaji teín), ktorý je v čaji zastúpený približne 4%. Vitamín B1 prispieva hlavne pri duševnej práci k upokojeniu nervov. Čierny čaj obsahuje flór a niektoré minerálne látky, napr. draslík.

Triesloviny dodávajú čiernemu čaju jeho typickú chuť. Ak lúhujeme čierny čaj 2-3 minúty, uvoľňuje sa do nálevu kofeín, ktorý povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje krvný obeh a srdce. Ak čaj lúhujeme 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľnia sa triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia.

Upokojujú črevá a žalúdok, podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodárne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.

 

HLAVNÉ ÚČINKY ČIERNEHO ČAJU

1. Podpora kardiovaskulárneho zdravia
Obsahuje flavonoidy, ktoré pomáhajú znižovať riziko srdcových ochorení.
Zlepšuje krvný obeh a znižuje hladinu „zlého“ LDL cholesterolu.

2. Zvýšenie energie a koncentrácie
Obsahuje kofeín (cca 40–70 mg na šálku), ktorý podporuje bdelosť a sústredenie.
Obsah L-theanínu pomáha znižovať nervozitu a vyvoláva pocit duševnej pohody.

3. Ochrana pred oxidačným stresom
Vysoký obsah antioxidantov (polyfenoly, katechíny) pomáha bojovať proti voľným radikálom.
Spomaľuje proces starnutia buniek.

4. Podpora trávenia
Môže zmierniť tráviace problémy a podporiť metabolizmus.
Pomáha regulovať činnosť čriev a môže znižovať nadúvanie.

5. Posilnenie imunity
Taníny obsiahnuté v čiernom čaji majú antibakteriálne a antivírusové vlastnosti.
Môže pomôcť pri prevencii prechladnutia a chrípky.

6. Podpora metabolizmu a chudnutia
Zrýchľuje metabolizmus a môže podporiť spaľovanie tukov.
Obsahuje látky, ktoré pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi.

7. Ochrana mozgu a zníženie rizika neurodegeneratívnych ochorení
Pravidelná konzumácia môže znižovať riziko Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.
Podporuje kognitívne funkcie a pamäť.

 

POSTUP PRI VÝROBE ČIERNEHO ČAJU

ZBER - najčastejšie sa zbiera T+2 – koncový (terminal), vrchný pupeň plus dva listy

ZAVÄDNUTIE - nazbierané čajové listy sa rozprestrú na zemi alebo bambusových plátoch a nechajú sa v tieni zavädnúť. Zavädnutie trvá podľa vlhkosti vzduchu 8 až 18 hodín. Počas zavädnutia sa z čajových listov odparí 50 až 60% vody. Lístky zmäknú a zvláčnejú

ROLOVANIE - roluje sa najčastejšie strojovo (v roleroch). Pri samotnom rolovaní sa naruší bunková štruktúra a šťava z listov sa dostane na vzduch, kde začne oxidovať. Zároveň sa čajové lístky zvinujú, čo má významný vplyv na chuť, aj samotný vzhľad čaju.

FERMENTÁCIA - prebieha za vyššej vlhkosti vzduchu na fermentačných stoloch alebo priamo na zemi. Čajové listy sú rozložené v tenších vrstvách a celý proces fermentácie trvá pri teplote do 28°C niekoľko hodín.

SUŠENIE - za vyšších teplôt v peci, na veľkých panviciach, príp. prúdením horúceho vzduchu. Sušením sa zastaví proces fermentácie a zníži sa obsah vody v čajových listoch na minimum.

TRIEDENIE - po usušení sa čajové lístky preosievajú, zbavujú zbytkov vetvičiek a triedia podľa veľkosti listu. Na triedenie sa často používa špeciálny preosievací stroj.

 

PRÍPRAVA ČIERNEHO ČAJU
Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame. Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh.

Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo viažu a odvádzajú z organizmu škodlivé látky.

Viac nálevov
Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme ich lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia a bežne sa nepoužíva.

 

PRODUKCIA ČIERNYCH ČAJOV V NAŠEJ PONUKE

V našej ponuke nájdete čierne čaje z týchto krajín:
India, Čína, Nepál, Srí Lanka, Bangladéš, Jáva, Vietnam, Keňa

 

Mapa produkcie čiernych čajov TEE.SK

 

INDIA - Najväčší producent čiernych čajov

Medzi najväčších výrobcov čierneho čaju patrí nepochybne India, ktorá sa člení na 29 štátov. Hlavné čajové plantáže sa nachádzajú na severo-východe krajiny v štátoch Západné Bengálsko (Darjeeling), Assam a Sikkim.

 

DARJEELING (Západné Bengálsko)
Darjeeling mapa TEE.SKNajznámejšia pestovateľská oblasť na svete Darjeeling (čítaj Dárdžiling), sa nachádza na severe štátu Západné Bengálsko s hlavným mestom Kalkata, ktoré je tretie najväčšie mesto v Indii.
V nadmorskej výške cca 1800m - 2100m sa tu rozprestiera takmer 50 000 akrov čajovníkových plantáží. Pri dobrom počasí je možné odtiaľto zahliadnuť aj Mount Everest. Ročná produkcia čaju v Darjeelingu je približne 10 milión ton. Počas sezóny tu čaj zbiera okolo 55 tisíc zberačiek a každá si za celý deň zbierania zarobí približne 1€.

Čaje z Darjeelingu sa považujú za šampanské medzi čajmi. Ich nevtieravú, muškátovou chuť a nádhernú vôňu má na svedomí jedinečná kombinácia chladného hmlistého podnebia, nadmorskej výšky, zrážok, kvality pôdy a ovzdušia.


Zber prebieha počas roka v niekoľkých fázach
PRVÝ ZBER apríl - zbierajú sa tohoročné prvé mladé lístky tzv. fleše, ktoré majú vysokú hodnotu
DRUHÝ ZBER máj, jún - tvrdí sa, že lístky z druhého zberu sú lepšie ako z prvého zberu a údajne vôbec najlepšie
JESENNÝ ZBER október - november  - zbiera sa po období dažďov, nálev je omnoho tmavší ako predchádzajúce


 

ASSAM
Assam mapa TEE.SKĎalšou veľmi známou oblasťou sú plantáže v štáte Assam. Je tu najrozsiahlejšia oblasť produkujúca čierny čaj na svete. Čajovník sa tu pestuje na oboch brehoch Brahmaputry. Údolie je dlhé viac ako 190km a nachádza sa tu viac ako 2 tisíc plantáží.
Počas obdobia zberu tu pracuje viac ako tisíc zberačov, z ktorých každý z nich nazbiera približne 50 000 lístkov (flešov) denne.


Zber prebieha počas roka v dvoch fázach
PRVÝ ZBER marec  - tunajšie čajovníky začnú vyháňať nové výhonky v marci a prvý zber prebieha osem až desať týždňov. Väčšina vyrobeného čaju na rozdiel od Darjeelingu končí na domácom trhu.
DRUHÝ ZBER jún - september - druhý zber začína v júni a prevažná časť výroby prebieha od júla do septembra. Veľké listy asamského čajovníka, ktorých spodné strany pokrýva postriebrené páperie, poskytujú vysoko kvalitný čaj s vysokým podielom tipsov. Výsledný nálev vyniká bohatou vôňou, čírou, tmavo červenú farbu, silnou chuťou s nádychom sladu.


 

SIKKIM
Sikkim mapa TEE.SK Ďalšou významnou čajovou oblasťou sú plantáže v Sikkime. Sikkim sa nachádza severne od Darjeelingu a je ideálnym miestom na pestovanie čaju kvôli svojej nadmorskej výške, ktorá sa pohybuje medzi 600 a 2 000 metrami nad morom. Toto vysokohorské prostredie, kombinované s miernym podnebím a množstvom zrážok, poskytuje vynikajúce podmienky pre pestovanie čaju. Čajové plantáže sa nachádzajú prevažne v okrese Temi, ktorý je jednou z najvýznamnejších oblastí pestovania čaju v Sikkime.
Temi Tea Garden je najznámejšia a najväčšia čajová záhrada v Sikkime, nachádza sa v krásnej prírode neďaleko dedinky Temi Tarku v nadmorskej výške 1400-1850m a pokrýva približne 453 hektárov. Z tejto plantáže pochádza čaj, ktorý je populárny po celom svete. Zber začína prvým jarným dňom a je takmer totožný ako v Darjeelingu. Chuť čaju je ovocná až kvetinová, ľahko korenená, blízka Darjeelingu. Farba nálevu je svetlá, zlato-oranžová.

 

 

Mapa oblastí s najväčšou produkciou čierneho čaju v Indii

Hlavné mesto Indie: Naí Dillí, Rozloha: 3 287 590 km2, Počet obyvateľov: cca 1,2 miliardy India je jedným z najväčších svetových producentov čaju. Pestuje sa tu približne 27% čaju z celkovej svetovej produkcie.

India Darjeeling Assam Sikkim TEE.SK

 

Čajová plantáž - Darjeeling TEE.SK

Čajové plantáže - Darjeeling (Západné Bengálsko, India)

 

Čajová plantáž - Assam TEE.SK

Čajové plantáže - (Assam, India)

 

Čajová plantáž - Sikkim TEE.SK

Čajové plantáže - (Sikkim, India)

 

PREČÍTAJTE SI AJ ĎALŠIE ČLÁNKY

Ikona dalšie članky o čaji TEE.SK

 ČLÁNKY O ČAJI

 

KRÁTKY ÚVOD DO HISTÓRIE ČAJU

ČAJOVNÍK, ZBER A SPRACOVANIE

DELENIE ČAJOV

ČAJ V SÁČKOCH JE ODPAD?

ZELENÝ ČAJ

ČIERNY ČAJ

PU ERH

ROOIBOS

MATE

LAPACHO

 

Ikona dalšie članky o čaji TEE.SK

ČLÁNKY O KÁVE

 

ČO BY SME MALI VEDIEŤ O KÁVE

KÁVOVNÍK - COFFEA

KÁVA A ÚČINKY

PRÍPRAVA KÁVY

 

Ikona dalšie članky o čaji TEE.SK

ČLÁNKY O BYLINKÁCH

 

AKO TO VŠETKO ZAČALO

AKTÍVNE LÁTKY A ICH ÚČINOK

ZBER, SPRACOVANIE A PRÍPRAVA


NTcwMW