Úvod » Príslušenstvo » Chasen – metlička na čaj Matcha – bambus
Príslušenstvo
Chasen (Časen) - metlička na čaj Matcha – bambus
Bambusová metlička, po japonsky Chasen sa používa na prípravu čaju matcha tradičným spôsobom - šľahaním. V Japonsku ju zruční majstri vyrábajú ručne z jediného kusu bambusu.
Chasen je jedinečnou súčasťou výbavy čajového rituálu. Je vyrezaný z jedného jediného kusa bambusu a počet jeho vlákien sa líši. Chasen je pri tradičnom čajovom obrade nenahraditeľným nástrojom už od deviateho storočia, kedy sa tento obrad stal súčasťou japonskej kultúry. Celá ceremónia má presne predpísané pravidlá. Rozomletý čaj sa bambusovou lyžičkou Čašaku vloží do čajovej misky Chawan (Čavan). Matcha sa postupne zalieva vodou s teplotou 65-70 °C a pomocou bambusovej metličky Chasen sa čaj ručne šľahá do hustej peny.
Materiál: bambus
Rozmer: 110x50mm
...ďalšie príslušenstvo k príprave čaju matcha hľadaj na stránke:
Miska na prípravu matcha čaju sa volá Chawan (Čavan)
Metlička na čaj matcha sa volá Chasen (Časen)
Držiak na metličku Chasen sa volá Chasen Kusenaoshi (Časen Kusenaoši)
Naberačka na čaj matcha sa volá Chashaku (Čašaku)
Spôsoby prípravy čaju matcha
Usuča - riedši, "slabší" čaj
Do čajovej misky, Chawanu, nasypte pomocou bambusovej lyžičky čašaku porciu čaju. Plná čašaku = cca 1g matcha. Pre prípravu usuča použite 2g matcha a zalejte teplou vodou do max. 70 °C. Bambusovou metličkou - chasenom energicky čaj s vodou vyšľahajte. Doporučujeme robiť rukou pohyby v tvaru písmena "M".
Koiča - silný, hustý čaj
Pre silnejší čaj, tzv. koiča použite 3-4 lyžičky čašaku nebo 2 čajové lyžičky čaju na 40 ml vody do max 70 °C teploty. Koiča má hutnejšiu konzistenciu a mieša sa v čajovej miske Chawan bambusovou metličkou chasen miernym krúživým pohybom.
Chasen a jeho história
Chasen je spomedzi všetkého čajového náradia na prípravu Matcha Tea najmladší. Čajový rituál vznikol v priebehu 12. storočia, no táto pomôcka sa používa len približne 500 rokov. Matcha bol predtým rozmiešavaný bambusovou paličkou alebo sa nechal zovrieť a bublať, kým sa prášok nerozpustil a nevytvoril penu. Dnes vám však bez neho Matcha Tea nepripravia v žiadnej čajovni.
Poctivá ručná výroba
Chasen sa na prvý pohľad javí ako veľmi komplikovaný nástroj vyrobený zo stoviek samostatných častí. V skutočnosti však ide o jediný kúsok dutého bambusového drievka. To sa najprv nožíkom do polovice naštiepi. Následne sú štyri hrubé kusy rozdelené na mnoho menších.
Stredná časť drievok sa vyberie a zvyšné sa ručne, opäť len za pomoci ostrého nožíka, štiepia na tenšie a tenšie. Každá z bambusových štetiniek je ručne obrúsená a vytvarovaná. Vonkajšia časť chasen-ových štetiniek sa nakoniec vytvarujú a upevnia pomocou šnúrky.
Ako sa o chasen starať
Pred použitím chasen vždy namočte do horúcej vody. Bambusové drevo zmäkne a nehrozí jeho zlomenie. Ak vykonávate čajový rituál Wabicha, na začiatku nalejte vodu do chawan-u (nádoba na Matcha Tea) a chasen vymáčajte v nej.
Po príprave čaju ho nikdy neumývajte čistiacimi prostriedkami, ale iba opláchnite vlažnou vodou alebo dosucha vyutierajte. Chasen nikdy neskladujte v pôvodnom plastovom obale, pretože by vám časom splesnel. Ak sa o neho chcete postarať skutočne dobre, zaobstarajte si špeciálny držiak, takzvaný chasen kusenaoshi. Ide o keramickú nádobu, ktorá pripomína naše stojančeky na tvrdé vajíčka. Bohato však postačí, ak ho necháte voľne položený v skrinke alebo na kuchynskej linke.